search
Sök
menu
Meny

Mitt vatten är ditt vatten

Vattnet i din kran är ett fantastiskt livsmedel. De flesta i kommunen får sitt dricksvatten från Vättern, och en del får sitt vatten från brunnar. Gemensamt är att vi kan hjälpas åt att vara rädda om vattnet – för mitt vatten är ditt vatten i ett evigt kretslopp!

Köp miljömärkta kläder, lakan och handdukar!

Miljömärkta textilier innehåller färre miljöbelastande ämnen. Du kan också bidra till minskad miljöbelastning genom att köpa kläder på second hand. Produktion, färgning av tyger och transporter är exempel på hur nya kläder påverkar miljön.

Spola inte ner fett i vasken!

Fett som hamnar i avloppet sätter igen ledningar och minskar vattenflödet. Det kan orsaka avloppsstopp och även utsläpp av orenat avloppsvatten i miljön och t.o.m. in i fastigheter. Torka bort fett från stekpannan och släng papperet i påsen för matavfall. Överbliven frityrolja häller du i en tom pet-flaska och sorterar som restavfall.

Använd miljömärkta disk- och rengöringsmedel - dem kan reningsverken ta hand om.

Dammsug noga innan du våttorkar golv!

Många elektroniska produkter släpper ifrån sig flamskyddsmedel och tungmetaller som binds till dammet. Därför kan du bidra genom att dammsuga innan du våttorkar golven, och släng dammsugarpåsen i soppåsen. Då kommer inte de skadliga ämnena ut i vattnet.

Kolla din tandkräm, ditt schampo och ditt smink!

Hygien- och skönhetsprodukter innehåller ofta kemikalier och parfymämnen som reningsverken inte kan ta hand om. Skrubbkrämer och vissa tandkrämer innehåller mikroplaster som är farliga för vattenlevande organismer - se länk till mer information.

Och tänk på: snus och cigarettfimpar hör inte hemma i toaletten.

Använd rätt dosering av bra tvättmedel!

Använd miljömärkta tvättmedel och rengöringsmedel. Undvik bakteriedödande medel – de kan döda reningsverkens goda bakterier!

Köp fritidskläder av naturmaterial

Undvik plast, polyester och skadlig impregnering. Fleecekläder av plast och polyester bidrar till att mikroplaster släpps ut i miljön, och skadar vattenlevande organismer. Undvik allväderskläder impregnerade med fluorerade miljögifter, och kläder som kallas antibakteriella.

Och du som använder konstnärsfärger - tänk på att enbart använda kadmiumfria. Kadmium är en tungmetall som orsakar stor skada i miljön.