För all mat som serveras i skola och förskola finns nya riktlinjer. Skolmåltiden och maten som serveras i förskolan har stor betydelse för barns och ungdomars skoldag.
Maten ska ge energi och näring, smaka gott och ge en stunds avkoppling.
Skolmaten engagerar många. För att kunna garantera en hög och jämn kvalitet finns riktlinjer för kosten i skola och förskola. Enligt skollagen ska maten vara näringsriktig, och våra matsedlar är näringsvärdesberäknade.
Utöver övergripande riktlinjer för skolmåltiden finns ett antal mer detaljerade riktlinjer för till exempel specialkost, matråd, elevcafé, maten i förskola, grundskola, gymnasieskola m.m. (se länkar längst ner på sidan). Förskolechefer, rektorer och gymnasiechefer ansvarar för att dessa riktlinjer följs. Riktlinjerna fungerar som styrande dokument i det dagliga arbetet och som stöd för att kvalitetssäkra måltidsverksamheten. De ska också bidra till en god hälsa.
Lina Ekeroth Sandqvist
Kvalitetsutvecklare kost
Tfn 036-10 66 26
Cecilia Klyver
Kostekonom
Tfn 036-10 67 07