search
Sök
menu
Meny

Lyckad jullovspraktik inom äldreomsorgen

Fem tjejer som gjort praktik på jullovet sitter i grupp och diskuterar vad de har lärt sig.

Jönköpings kommun satsar på få fler ungdomar intresserade av vårdyrket. Under jullovet har cirka 50 niondeklassare fått möjligheten att praktisera på äldreboende och hemtjänst.

Praktiken har pågått mellan den 27 december och 5 januari för ungdomarna, som har testat att under handledning arbeta inom äldreomsorgen. Det har varit ett bra tillfälle för dem som inte har bestämt sig eller funderar på att välja vård- och omsorgprogrammet till gymnasiet 2018.

Satsning på både ungdomar och kompetensförsörjning

Under praktiken har ungdomarna bland annat fått information om jobben inom vården och olika karriärsvägar, men även deltagit i praktiska delar ur vård- och omsorgsprogrammet på Plusgymnasiet i Jönköping, som är samarbetspartner under praktiken.

Förhoppningen är att praktiken kan väcka ett intresse för vårdyrket hos ungdomarna, men även vara ett bidrag för framtida kompetensförsörjning inom vården.

‑ Vi kommer behöva rekrytera extremt många medarbetare i framtiden och jag känner en viss oro inför det. Om vi får fem personer från praktiken att välja vård- och omsorgprogrammet till hösten är det värt allt arbete, säger kommunalråd Andreas Sturesson

Rickard Boson, tillförordnad arbetsmarkandschef, tycker att praktiken har nått förväntningarna och hoppas att det har inspirerat ungdomarna inför det kommande gymnasievalet.

‑ Vi vill att ungdomarna ska göra ett genomtänk val inför gymnasiet. De har haft roligt och det är många positiva reaktioner. Flera har fått upp ögonen för vårdyrket och ser förhoppningsvis Jönköpings kommun som en framtida arbetsgivare, säger Rickard Boson

Byter erfarenhet under avslutningen

Under avslutningen den 5 januari träffades ungdomarna igen för avslutningen. De diskuterade hur praktiken har varit och jämförde vad de lärt sig.

‑ Jag fick vara med och se många olika delar av under praktiken. Beställa mat, se när mediciner ges ut och vara med på gåträning, säger Ida som gjorde sin praktik på äldreboendet Ceciliagården.

Ida berättar att hon kommer att välja vård- och omsorgprogrammet till gymnasiet 2018. Hennes kompis Lina praktiserade hos hemtjänsten och tycker att det har varit en bra erfarenhet, men kommer att välja en annan väg med ett annat program.

‑ Nu har man fått se hur det är och lärt sig om man vill jobba med det eller inte, säger Lina.

Andreas Sturesson ser det inte som ett misslyckande om inte alla väljer att gå vård- och omsorgsprogrammet efter praktiken.

‑ Det är bättre att de tänker efter nu innan valet, än att de byter program under utbildningens gång. På så vis kan vi också lämna platsen öppen för en annan sökande.

Publicerad: 2018-01-08 08.13