search
Sök
menu
Meny
Vy över Jönköping sett från ett flygplan.

Jönköping nära bli Årets superkommun

Jönköpings kommun blev inte Årets superkommun. I stället var det Halmstad kommun som knep förstapriset. Det var tidningen Dagens samhälle som för femte året i rad rankade landets kommuner.

– Bara att bli nominerad är en fjäder i hatten och ett kvitto på ett målmedvetet arbete under flera år. Jönköping har bland annat en förskola som ligger i framkant och på bredbandsområdet har det hänt mycket, samtidigt som vi har en god ekonomi, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping.

Dagens Samhälle har analyserat mängder med data från vitt skilda kommunala områden för att hitta svaren. Inför varje ny upplaga av superkommunerna har modellen utvecklats:

- Den stora nyheten för i år är att Agenda 2030 är inkluderat i undersökningen. De 16 delmål som är aktuella för kommunerna har vi grupperat i sju kategorier, som är med i undersökningen, säger Johan Ekman, researcher och datajournalist som ligger bakom undersökningen.

Kommunrankningen är uppdelad i tre klasser och utgår i år från huvudgrupperna i SKL:s kommungruppsindelning 2017. Tanken är att jämföra kommuner som är något så när lika.

Nominerade i kategorin städer/stadsnära kommuner var: Halmstad, Lund och Jönköping. I kategorin städer/stadsnära kommuner ingår kommuner med minst 50 000 invånare, varav 40 000 i största tätorten, samt kommunerna nära dem. Totalt 108 kommuner.

Så gick undersökningen till:

Superkommunrankningen bygger på officiell statistik och är indelad i 18 kategorier. Förutom den historiska utvecklingen inom områden som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivitet tar modellen också hänsyn till olika framtidsfaktorer som demografi, näringsliv och arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå. Av de 18 kategorierna är sju helt nya för i år och är baserade på Agenda 2030-målen.

Varje kategori bygger i sin tur på flera olika variabler som sammantagna avgör kommunens poäng inom kategorin. Poängsumman för alla kategorier ligger sedan till grund för årets rankning av superkommunerna. Totalt används i år 143 olika parametrar för att mäta superkommunerna.

Vinnarna presenterades på Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm den 15 maj.

Publicerad: 2019-05-16 09.06